Wie nu een keukenzaak binnenloopt, weet dat ovens er tegenwoordig in alle denkbare soorten en maten zijn. Wat zijn de verschillen en waar let je op bij aanschaf? Een aantal tips:
Ovens zijn er in alle soorten en maten:
Gasoven
De gasoven is tegenwoordig vaak uitgerust met een ventilator in de achterwand die de warmte snel door de oven verspreidt. Een gasoven is relatief goedkoop in aanschaf en gebruik en bovendien snel op temperatuur.
De gasoven is ideaal om ouderwets vlees in te braden en voor alle soorten ovenschotels en taarten.
Conventionele oven
De meeste ovens zijn tegenwoordig elektrisch. Als dat het enige verschil is met de ouderwetse oven van vroeger, wordt zo’n oven een conventionele oven genoemd. Met de elektrisch opgewekte boven- en onderwarmte regel je nauwkeuriger de temperatuur dan bij een gasoven. Bovendien kun je deze oven ook instellen op lagere temperaturen dan een gasoven, waardoor je gerechten ook warm kunt houden. Het gemak van een elektrische oven is overigens ook dat je hem gemakkelijk in kunt bouwen.
Siemens (HB11AB520). een conventionele oven, met boven- en onderwarmte en een extra grillfunctie.
Heteluchtoven
Echt een andere manier van bakken, braden en grillen bieden de heteluchtovens. De hete lucht wordt in een warmtewisselaar verhit en met een ventilator in de oven geblazen. Daardoor is de temperatuur overal hetzelfde. Erg fijn als je bijvoorbeeld grote stukken vlees gelijkmatig wilt garen. Doordat de warme lucht zich zeer snel verspreidt, kan de temperatuur van een heteluchtoven vaak lager worden ingesteld.
Bauknecht (BLTM9100PT). Deze oven heeft naast boven- en onderwarmte een heteluchtfunctie en een 3D heteluchtfunctie.
Multifunctionele oven
De grootste modernisering zit ‘m in de multifunctionele oven. Hierin worden verschillende functies in een apparaat gecombineerd. Van eenvoudig tot uiterst compleet. De functies kunnen los van elkaar worden gebruikt, maar elkaar ook aanvullen. Dat biedt een hoop voordelen. Zo bak je met alleen onderwarmte de bodem van de pizza lekker krokant en schakel je de heteluchtfunctie in om de topping van de pizza te garen.
Of bak je op drie verschillende bakplaten verschillende gerechten dankzij de 3D-heteluchttechnologie.
De magnetronfunctie is een prettige toevoeging voor wie graag snel klaar is. Want terwijl de oven met de grill- of heteluchtfunctie voor een bruin korstje zorgt, zorgt de magnetron voor snelle garing van de ingrediënten. En natuurlijk kun je de magnetronfunctie ook apart gebruiken voor klusjes die de magnetron als geen ander kan: het razendsnel opwarmen van babyvoeding, magnetronmaaltijden of melk voor in de koffie.
Met de stoomoptie zijn de mogelijkheden helemaal oneindig. Dankzij de verwarming met stoom blijven kleur, smaak en structuur van gerechten namelijk optimaal behouden. Wanneer je dat combineert met hetelucht of grill bak je bijvoorbeeld vlees bruin zonder dat het uitdroogt. Bijkomend voordeel: je heb geen boter, olie en zout nodig. Puur en gezond dus!
AEG (KB9820EM). In deze inbouwoven kun je veel naast (conventioneel en hetelucht) bakken ook stomen.
Gemakkelijk
Koken in een oven ingewikkeld? Niet wanneer je je laat leiden door de instructies van de oven zelf. Veel moderne ovens bieden namelijk voorgeprogrammeerde instellingen voor heel veel gerechten. En dan is de bereiding dus alleen een kwestie van het juiste programma kiezen. De oven schakelt vervolgens zelf functie, tijd en het aantal graden in.
Dat gemak is precies wat koken in de oven zo onweerstaanbaar maakt. Als het gerecht eenmaal in de oven staat, ben je als kok klaar. Geen geroer meer in pannen, geschuif met deksels en opletten of er niets aanbrandt of overkookt. Zodra de ovendeur achter het gerecht is gesloten, kun je rustig de keuken opruimen, de tafel dekken en achterover leunen. Terwijl de oven het werk doet en de heerlijkste geuren de keuken vullen.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een oven?
Gas of elektrisch: elektrische ovens kunnen worden ingebouwd en bieden meer mogelijkheden dan een gasoven. Gasovens zijn daarentegen goedkoper en meestal sneller op temperatuur.
Inhoud: een kleine oven is perfect voor eigenlijk zo’n beetje alles wat je met een oven wilt. Je kunt er taarten, ovengerechten, pizza’s of brood in bakken. Als je daarentegen regelmatig voor een grote groep mensen kookt en/of verschillende gerechten tegelijkertijd wilt kunnen bereiden, is een wat grotere oven fijn. Houd er wel rekening mee dat een grote oven ook langer nodig heeft om op temperatuur te komen en dus ook meer energie vraagt.
Functionaliteit: een combinatie- of multifunctionele oven is erg leuk als je graag uitgebreid kokkerelt en niet bang bent om nieuwe dingen te proberen. Maar als je de oven vooral gebruikt om broodjes in af te bakken of hartige taarten te bakken, voldoet een conventionele oven ook.
Extra’s: veel ovens bieden leuke extra’s, van pizzasteen tot grillspies, van zelfreinigingssysteem tot ontdooifunctie en van kinderbeveiliging tot uitrekbare telescooprails voor het soepeltjes in- en uitschuiven van de roosters. Bekijk welke features het leven voor jou een stuk gemakkelijker maken en kies voor opties die je ook echt denkt te gaan gebruiken.