Er zijn in de Nederlandse taal maar weinig woorden die zowel bij consument als politiek zoveel reacties oproepen als de hypotheekrenteaftrek. Deze regeling kennen we al sinds 1893 en is bedoeld om het kopen van een huis te stimuleren. Wanneer je een huis koopt sluit je hier namelijk een in de meeste gevallen ook een hypotheek voor af. Dit is een lening waarover je rente betaalt aan de hypotheekverstrekker. Het bedrag dat je aan rente betaalt mag je echter weer aftrekken van je belastbaar inkomen. Het gevolg is dat je daardoor weer minder inkomstenbelasting betaalt en je uiteindelijk meer te besteden hebt. Klinkt simpel, maar het blijkt in de praktijk nog best ingewikkeld in elkaar te zitten.
De hypotheekrente en de politiek
Omdat wijzigingen aan de hypotheekrente voor elke huizenbezitter direct voelbaar zijn in de portemonnee, is het een nogal heet hangijzer geworden in de politiek. Niets spreekt de burger immers zo duidelijk aan als zijn eigen portemonnee. Hoewel er al jarenlang voornemens zijn om de hypotheekrenteaftrek te veranderen, heeft er nog steeds geen radicale koerswijziging plaatsgevonden. Toch zijn er wel enkele wijzigingen doorgevoerd, die het in sommige gevallen vooral voor starters op de woningmarkt moeilijk maakt om een huis te kopen.
Wat is er veranderd aan de hypotheekrenteaftrek?
De tijd van aflossingsvrije tophypotheken is voorbij, dus wie gebruik wil maken van de hypotheekrenteaftrek is sinds 1 januari 2103 verplicht om de hypotheek gedurende de looptijd af te lossen. Dat betekent dat hypotheekverstrekkers aan het inkomen van starters strengere eisen stellen, maar gelukkig zijn er wel mogelijkheden als de startersregeling om als starter aan een woning te komen.
Om de scheefgroei tussen huiswaarde en de hoogte van de hypotheek tegen te gaan is verder besloten dat een hypotheek maximaal 104% van de waarde van het huis mag vertegenwoordigen. Een extra auto meefinancieren in de hypotheek is er dus niet meer bij. De regels zijn weliswaar wat strenger geworden, maar bijkomend voordeel is wel dat de risico’s voor de woningbezitters behoorlijk verkleind worden.
Wil je meer weten over de hypotheekrenteaftrek? Stuur ons een berichtje.