In deze blog vertellen we je meer over de voor- en nadelen van een sedumdak. Een sedumdak kan omschreven worden als een dak dat begroeid is met sedum. Sedum vetplantjes zijn in staat om vocht op te nemen in hun bladeren. Doordat de de plantjes enorm sterk zijn kunnen ze voor enkele weken warmte en droogte overleven. Er bestaan verschillende soorten sedumplantjes. Een sedumdak wordt geplaatst onder de categorie extensieve daken. Deze daken hebben een maximale opbouw van 15 cm en een beplanting die tot een hoogte van 50 centimeter bereikt. Hecht je veel waarde aan groen, dan is een sedumdak iets voor jou. In de volgende alinea’s meer over de voordelen én de nadelen.
Voordelen van een sedumdak
Zoals eerder aangegeven zetten we speciaal voor jou de voor- en nadelen op een rijtje voor je. We beginnen eerst met de voordelen. Het eerste voordeel dat je aan een sedumdak hebt is dat het regenwater op een unieke en krachtige manier absorbeert. In het verlengde hiervan wordt de afvoer naar het riool vertraagd, wordt het regenwater gezuiverd en is er verdamping mogelijk door de planten. Op die manier kan het grondwaterspiegel stabiel blijven en de belasting op het riool wordt teruggedrongen. Een ander voordeel van een sedumdak is dat het voor een schonere lucht zorgt. Dit komt omdat de planten fijnstof uit de lucht filteren en converteren CO2 naar zuurstof. Het komt erop neer dat je met een groendak een positieve bijdrage levert aan luchtzuivering. Daarnaast kun je erop rekenen dat een sedumdak de omgevingstemperatuur verlaagt. Planten absorberen zonlicht van van nature.
Concreet houdt dit in dat je je airco minder hard hoeft te draaien, omdat het binnenklimaat optimaal gehouden wordt. Hierdoor ben je in staat om te besparen op de energiekosten. Personen die gebruik maken van een sedumdak kunnen verder ook erop rekenen dat het rendement van zonnepanelen verhoogt wordt. Zoals jezelf kunt zien is het het hebben van een sedumdak gekoppeld aan verschillende voordelen. Aan de hand van de voordelen kun je zelf bepalen als het iets is voor jou.
Nadelen van een sedumdak
Los van voordelen zijn er helaas ook nadelen voor het hebben van een sedumdak. Een van de nadelen is dat er maar een beperkt aantal planten gebruikt kunnen worden voor een extensief systeem. In constructieve zin kun je met een sedumdak ook nadelen ondervinden. Omdat sedumdaken bestaan uit een dikkere intensief systeem, dien je erop te letten dat de aanleg van een sedumdak geen constructieve problemen met zich meebrengt. Daarnaast kun je een sedumdak niet voor alle modellen daken gebruiken. Het is namelijk een standaard gegeven dat een groendak enkel geplaatst kan worden op licht hellend of op een vlak dakoppervlak. Om het veilig te stellen is de standaard gesteld op een maximale hellingshoek van niet meer dan 10 graden voor extensieve systemen.
Verder is het ook bekend dat het aanleggen van een sedumdak qua kosten wat hoger ligt dan een standaard dak. Ook is het goed om je voor te bereiden op het feit dat het onderhouden van een sedumdak arbeidsintensiever is. De kosten sedumdak per m2 liggen daarnaast ook hoger dan een normale dak. Wil je graag voor een sedumdak kiezen? Dan zul je er zeker veel voordeel aan hebben maar houdt dus ook rekening met de nadelen.