Door het dak van je woning kan je veel energie verliezen, als dat niet (goed) is geïsoleerd. Met een goede dakisolatie kan je geld besparen en bovendien ben je dan duurzaam bezig. Dat is de reden waarom de overheid subsidie verleent voor woningisolatie, maar dan dien je behalve dakisolatie nog een andere isolatiemaatregel te nemen, bijvoorbeeld spouwmuur- of raamisolatie. We beschrijven in dit artikel een paar aspecten van het isoleren van een dak.
Isolatiematerialen
We zullen nu allereerst een aantal soorten isolatiematerialen aan de orde stellen. Die zijn:
- PIR
- EPDM
- Glaswol
- Steenwol
PIR
PIR is de afkorting van Polyisocyanuraat. Voor dakisolatie kunnen PIR isolatie platen worden gebruikt. De platen isoleren beter en zijn mechanische sterker dan die zijn gemaakt van PUR (Polyurethaan).
EPDM
EPDM staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer. Het is een zeer elastisch materiaal, dat voor isolatiedoeleinden op een plat dak kan worden aangebracht. Daarvoor wordt EPDM op maat gesneden. Het is prima bestand tegen allerlei weersinvloeden en heeft een zeer lange levensduur.
Glaswol
De toepassing van glaswol is vooral voor isolatie. Het wordt gemaakt uit gerecycled glas en zand. Het is een licht materiaal, dat op maat kan worden gesneden. Bij het omgaan van glaswol dient men zich wel te beschermen met adequate kleding, schoenen en een stofmasker.
Steenwol
Steenwol wordt gemaakt uit basalt of diabaas. Het materiaal komt in de vorm van matten of platen. Ze kunnen op maat worden gesneden of gezaagd. Net als voor glaswol dien je jezelf bij het werken met steenwol goed te beschermen.
Plaatsing
Je kunt je dak aan de binnenkant isoleren, maar ook aan de buitenkant. Aan de binnenkant kan het isolatiemateriaal tussen de balken worden aangebracht. Het vastzetten ervan is relatief eenvoudig. Je kunt de aanwezigheid van de genoemde balken ook als een probleem zien. Dan kan je ervoor kiezen om het isolatiemateriaal aan de buitenkant aan te brengen. Dan dient het wel tegen neerslag te zijn bestand. Bij een plat dak zal het isolatiemateriaal doorgaans aan de buitenkant worden aangebracht.
Zelf doen of niet?
Met name isolatieplaten zijn doorgaans relatief eenvoudig aan te brengen. Ook voor steenwol geldt dat. Een handige doe-het-zelver kan dat doen. Maar zoals eerder is genoemd, is bij het gebruik van steenwol beschermende kleding en een stofmasker nodig. Dat kan een reden zijn om het niet zelf te doen, maar een vakman ervoor in te schakelen. Het isolatiemateriaal aanbrengen aan de buitenkant van een dak, kan doorgaans beter aan een specialist worden overgelaten.