Iedereen heeft het wel meegekregen, het grote wateroverlast probleem in het zuiden van ons land. Ook in België en Duitsland was het een probleem. Dit zijn natuurproblemen waar men zelf weinig aan kan doen. Toch is het handig dat je met een paar kleine dingen ook wateroverlast kan voorkomen, want zeg nou zelf het regent steeds vaker in de zomer en jij wilt natuurlijk geen onnodige waterschade! Hieronder lees je een aantal tips om wateroverlast te voorkomen!
1. Maak de dakgoot schoon!
Een overstroming komt vaak voor in dakgoten. De afvoer kan verstopt zijn door bladeren of ander vuil. Controleer en reinig deze daarom minimaal één keer per jaar je dakgoot. Extra tip: koop een bladvanger met een opening in de regenpijp. Dan raakt het minder verstopt.
2. Koppel de regenpijp los
Het water dat door de regenpijp stroomt, stroomt het riool in. Als het hard regent, lopen de riolen snel vol. Koppel de regenpijp los van het riool en laat het water in de regenemmer stromen. Of laat het in een vijver of tuin stromen.
3. Er is een pomp in de kelder
Heeft u een toilet, wastafel, douche of wasmachine in uw kelder? Dan stroomt regenwater en vuil water uit het riool je huis in. Sluit de pomp of terugslagklep aan. Dit hield het water tegen.
4. Wees voorbereid
Als je een kelder hebt is de kans groot dat deze gaat onderlopen als je last van water gaat krijgen. Richt je kelder daarom van tevoren al goed in. Zorg dat de spullen die van waarde zijn tegen de tijd dat het hard gaat regenen uit de kelder zijn en plaats elektrische apparaten hoog, dit om kortsluiting te voorkomen.
5. Regentonnen
Een goede manier om het riool niet direct te overbelasten is het gebruik van een regenton. Als je deze aanschaft kun je ze koppelen aan de regenpijn die van de dakgoot afkomt en zal het water niet direct naar het riool gaan. 1 regenton in een woonwijk kan al net het verschil maken tussen grote wateroverlast en net niets.
6. Beplant je dak
Met een beplant dak zorg je er zeker voor dat minder water het oppervlak raakt. De planten op je dak zullen veel regenwater absorberen. Ook zal het water sneller verdampen en een voordeel of misschien wel klein nadeel voor sommige, je hoort geen regengetik meer op je dak!
Kortom met deze 6 tips kun jij ervoor zorgen dat de wateroverlast in jouw woonwijk of tenminste jouw huis beperkt blijft!