Woningen worden nog steeds verwarmd door radiatoren. Bij nieuwbouw woningen wordt vloerverwarming toegepast in combinatie met een warmtepomp. Het is een efficiënte manier van verwarmen omdat het een lage temperatuurverwarming betreft.
Staal en gietijzer
De meest gebruikte radiator is van staal of gietijzer. De eerste radiatoren waren van gietijzer en worden nu vooral gezien als een retro-radiator. Het zijn zware geribbelde radiatoren die meestal op voetjes op de vloer worden bevestigd vanwege het gewicht. De latere paneelradiatoren zijn geproduceerd uit staal en vervolgens gelakt met een verflaag.
Aluminium
Er zijn ook aluminium radiatoren zoals de Thermrad AluBasic. Het is een basismodel radiator die vooral in toiletruimten en badkamers wordt geplaatst. Het voordeel van aluminium is ongetwijfeld de goede warmtegeleiding, maar er zijn meerdere voordelen. De radiatoren zijn een stuk efficiënter omdat ze een lagere waterinhoud hebben. Hierdoor is de opwarmtijd een stuk korter dan doorsnee stalen radiatoren.
LT-radiator
De radiator is dankzij de beperkte waterinhoud geschikt voor lage temperatuurverwarming. In vergelijking bedraagt de inhoud slechts twee liter tegen tien liter voor een stalen radiator. Dit betekent een aanzienlijk rendement op het gebruik en comfort omdat de ruimte sneller verwarmd wordt. In feite betekent het zonder comfortverlies besparen op de energierekening.
Thermrad aluminium serie
Aluminium is ook nog eens een stuk lichter dan staal. Het kan dus zonder zware beugels bevestigd worden tegen elke wand. Thermrad biedt naast de basisuitvoering ook verticale aluminium radiatoren zoals de AluStyle plus en AluSoft. Het zijn stuk voor stuk decor- en designradiatoren die ook voor vochtige ruimten uitermate geschikt zijn omdat aluminium geen roestvorming heeft. Met een handdoekrekbeugel wordt de radiator ook een praktische handdoekverwarmer. De radiatoren zijn er in aluminium kleur of in wit of zwart.
Lage temperatuurradiatoren kunnen gecombineerd worden met een hybride of complete warmtepomp. Het tijdperk van gasgestookte ketels loopt op een eind. In 2030 moet Nederland eigenlijk van het gas af. Woningen dienen op een duurzame manier verwarmd te worden. Een warmtepomp levert niet alleen milieuwinst op, maar het bespaart minimaal zo’n 450 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden.