Wat te doen bij letselschade
Wanneer je letsel oploopt in of rond het huis, is dat een vervelende aangelegenheid. Het kan zijn dat je van de trap bent gevallen binnen. Of dat je buitenshuis van je fiets bent gevallen. Letselschade is niet altijd je eigen schuld, want het kan ook zijn dat iemand anders je bijvoorbeeld aangereden heeft. Hierbij kun je lichamelijk letsel hebben en soms zijn er ook spullen beschadigd. Dat kost veel geld, het is hierbij handig om te weten welke stappen je kunt nemen. Soms is het letsel niet meer op te lossen en heb je de rest van je leven lichamelijke klachten, denk bijvoorbeeld aan een whiplash na een auto-ongeluk. Daarbij heb je juridische hulp nodig. In deze blog kun je meer lezen over letselschade advies.
Minder letsel buitenshuis, meer in huis
We hebben met z’n alleen veel thuis gewerkt in de coronaperiode. Daardoor vonden er minder bedrijfsongevallen of verkeersongelukken plaats maar het letsel in huis is wel enorm gestegen. Het kan komen door brand, door verkeerd gebruik van een kettingzaag of keukenmes, of een val. Wist je dat er elk jaar wel zo’n 130.000 letsels tijdens het doe-het-zelven ontstaan? Een letselschadevergoeding claimen is altijd een goed idee en daarbij gaat het erom wie er verantwoordelijk is voor het letsel; dat moet uitgezocht worden. Je kunt een huisgenoot of een medeweggebruiker zo mogelijk aansprakelijk stellen zodat je niet zelf voor de kosten opdraait. Dat gaat dan via de aansprakelijkheidsverzekering van hem of haar. Je kunt advies vragen bij letselschadejuristen, die je kunnen vertellen hoeveel kans je maakt op een schadeclaim.
Vrijblijvend advies
Bij veel letselschadebureaus kun je vrijblijvend advies aanvragen. Dit zodat je weet hoe hoog je kansen zijn en waar je aan toe bent. Je kunt dan een afspraak met een letselschade expert/jurist maken, deze bezoekt je thuis om een idee te krijgen van de situatie. Wanneer je een laag inkomen hebt en je wilt een letselschade advocaat kun je dat vaak op basis van een toevoeging doen, dan kost het je slechts 152 euro. Wil je vervolgens gaan procederen middels een rechtszaak komen daar nog kosten bovenop. Als je schade erkend wordt, moet de tegenpartij alle kosten betalen. Veel advocaten maken gebruik van de smarten geldwijzer om een indicatie te kunnen geven van het smartengeld dat mogelijk betaald wordt door de tegenpartij.
Medische letselschade
Het kan ook zijn dat je medische letselschade oploopt, bijvoorbeeld bij een tandarts of het ziekenhuis. Niet alle advocaten zijn hier specifiek in gespecialiseerd. Je kunt het juridisch loket telefonisch om advies vragen, zij zullen dan een passende advocaat voor je uitzoeken die je vervolgens zelf kunt benaderen. Wanneer je een claim legt bij de tegenpartij zal een advocaat je helpen met een volledige, uitgebreide inventarisatie van je letsel. Alle factoren en beschrijving van de gebeurtenis moeten meegenomen worden. Een letselschadezaak kan soms wel jaren in beslag nemen.