Als je ergens veel geld aan uitgeeft, dan wil je die uitgave beschermen met een verzekering. Dat is zeker van toepassing op een huis. Voor de grote meerderheid van de mensen met een eigen woning zou de betaling uit eigen zak van de reparatie van een grote schade eraan een (groot) probleem zijn. Dat geldt doorgaans ook voor de inboedel. Daarom sluit je verzekeringen af. Voor een huis praten we dan over een opstal- en een inboedelverzekering. Door de risicospreiding kan een verzekeringsmaatschappij zulke uitgaven wel opvangen.
Een opstalverzekering is doorgaans verplicht
Met een opstalverzekering verzeker je een eventuele schade aan je woning. Dat wil zeggen, alles wat daadwerkelijk aan de woning vastzit, zoals bijvoorbeeld het dak. Schade kan ontstaan door met name een storm, brand en waterschade. Als je een hypotheek voor een woning wilt, dan zal de verstrekker daarvan normaliter eisen dat je een opstalverzekering afsluit. De kosten van een opstalverzekering worden bepaald door de herbouwwaarde. Die waarde is de kosten die zouden moeten worden gemaakt als een vergelijkbaar huis nieuw zou worden gebouwd. Aan de hand van de doorsnee daling of stijging van die kosten wordt de herbouwwaarde jaarlijks opnieuw vastgesteld, wat indexering wordt genoemd. Daarvoor worden cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt. Als je bijvoorbeeld een dakkapel op je huis laat plaatsen, dan verhoogt dat de waarde van je woning. Dan kan het resultaat zijn dat je huis onderverzekerd is. Dit soort waardevermeerdering valt niet onder de genoemde indexering. Daar dien je dus rekening mee te houden. Zoals met alles wat je aanschaft, zijn de dekking, voorwaarden en kosten van een opstalverzekering vergelijken van diverse aanbieders zeer zinvol.
Een inboedelverzekering is jouw beslissing
Of je een inboedelverzekering afsluit, is je eigen beslissing. Er is geen partij die je daartoe verplicht. We hebben bij de opstalverzekering aangegeven wat daarvan de dekking is. Dat wil zeggen, wat er verzekerd is. Alles wat zich binnen de woning bevindt, wordt de inboedel genoemd en wordt niet door de opstalverzekering gedekt. De oorzaken van schade aan de inboedel kunnen dezelfde zijn als in het geval van de woning zelf. Een opstalverzekering kan de schade aan de woning dekken die wordt veroorzaakt door een inbraak, maar vergoedt niet de waarde van de spullen die zijn gestolen en niet de schade aan de inboedel die door een inbraak zijn veroorzaakt, zoals iets wat kapot is gevallen. Doordat de dekking en voorwaarden nogal uiteen kunnen lopen, wat ook wordt bepaald door welk risico je zelf bereid bent om te dragen, is het inboedelverzekering vergelijken in dit geval wat lastiger, maar zeer zinvol.