Veel mensen vinden het lastig om de juiste verlichting voor hun woning te kiezen. Dat is ook niet zo vreemd. Er zijn immers vele soorten lampen, lichtsterktes en lichtkleuren. Daarom kan het helpen om een verlichtingsplan te maken.
Met een verlichtingsplan breng je de lichtbehoefte en de functie van de verlichting voor de verschillende ruimtes in kaart. Dat geeft houvast als je straks naar een verlichtingszaak gaat.
Stap 1: Maak een plattegrond
Maak op schaal de ruimte(s) na die je wilt verlichten, inclusief de plekken waar meubels staan en schilderijen en/of foto’s hangen. Vergeet niet om ook de ramen en scheidingsmuren in de plattegrond op te nemen.
Het makkelijkste is om op ruitjespapier te werken, maar er zijn ook allerlei (gratis) 3D tekenprogramma’s waarmee je een plattegrond kunt maken. Met de plattegrond krijg je een goed overzicht van waar er verlichting moet komen.
Stap 2: Bepaal de lichtbehoefte
Iedere lamp in huis vervult een lichtbehoefte. In de zithoek lees je bijvoorbeeld een boek of kijk je tv, waardoor je wat feller, maar ook sfeervol licht wilt hebben. In de keuken heb je behoefte aan veel en helder licht, zodat je het eten dat je aan het bereiden bent goed kunt zien. Bepaal voor ieder deel van de ruimte wat je lichtbehoefte is en noteer die op de plattegrond.
Stap 3: Voeg lichtcirkels toe
De lichtbehoefte die je bij stap 2 hebt vastgesteld kun je nu gaan aanvullen met lichtcirkels. Deze cirkels geven aan welke lamp welk deel van de ruimte moet verlichten. Houd bij het maken van de cirkels rekening met schilderijen en/of foto’s waar je licht op wilt laten schijnen. Als je een lamp op een foto of schilderij richt, wordt de lichtcirkel kleiner en heb je mogelijk extra verlichting nodig.
Stap 4: Bepaal het soort verlichting per lichtcirkel
Op basis van je lichtbehoefte en de lichtcirkels kun je het soort verlichting gaan uitkiezen. Maak hierbij onderscheid tussen basisverlichting en sfeerverlichting.
Basisverlichting heeft als functie om een groot oppervlak relatief fel te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan een plafonnière. Sfeerverlichting is wat gedempt qua felheid en warmer van kleur dan basisverlichting. Voorbeelden van dit type verlichting zijn bijvoorbeeld booglampen.
Stap 5: Shoppen maar!
Als je voor alle lichtcirkels de juiste soort verlichting hebt gekozen is het tijd om de verlichting te gaan kopen. Het mooiste is als alle verlichting in huis qua stijl op elkaar is afgestemd. Kijk enerzijds naar wat je mooi vindt en anderzijds naar welke stijl het beste bij je interieur past.
Verlichting en afwerking
Helaas zitten de lichtpunten in huis niet altijd op de ideale plek, waardoor er soms lange stroomsnoeren nodig zijn. Dat kan een lelijke aanblik opleveren. Zeker als het snoer langs de muur omhoog loopt of onder het plafond hangt. Je kunt dit oplossen door kabelgoten te kopen waarmee je de kabels uit het zicht haalt.
Hulp nodig bij het kopen van verlichting?
Laat je dan adviseren door een lichtspecialist of geef het werk geheel uit handen en kies voor een lichtplan laten maken. Handig als je er zelf geen tijd aan wilt besteden of als je de zekerheid wilt hebben dat het verlichtingsplan op de juiste wijze wordt uitgewerkt.