Is jouw kat van oorsprong geen buitenkat, maar wil je hem of haar toch graag eens mee naar buiten nemen? Dan kun je overwegen om een kattentuigje aan te schaffen. Zo kun je jouw kat op een veilige manier kennis laten maken met de buitenwereld en samen op avontuur gaan. In dit blog lichten we alles toe wat je moet weten over kattentuigjes.
De juiste maat vinden
Allereerst is het uiteraard van groot belang om de juiste maat te kiezen, zodat het tuigje comfortabel zit voor jouw kat. Let er enerzijds op dat het tuigje niet in de oksels drukt. Wanneer dit het geval is, weet je dat het te klein is. Anderzijds is het ook van belang dat je niet meer dan twee vingers tussen het tuigje en het lichaam kunt steken. Als dit wel kan, weet je dat het tuigje te groot is. Gelukkig zijn de meeste kattentuigjes verstelbaar, waardoor je het goed af kunt stellen op het lichaam van jouw viervoeter. Om erachter te komen welke maat jouw kat ongeveer heeft, kun je met een meetlint de borstomvang meten wanneer jouw kat staat.
Het kattentuigje uitkiezen
Wanneer je de maat van jouw kat hebt achterhaald, kun je een kattentuigje gaan uitzoeken. Er zijn verschillende opties. Zo gaan standaard kattentuigjes rond de nek en borst van de kat. Een H-harnas, daarentegen, vormt een H op de rug van de kat. Hierdoor wordt er druk weggenomen van de nek. Dit is prettig voor katten die wat meer ondersteuning kunnen gebruiken. Als laatste bestaan er ook vest tuigjes. Zoals de naam al doet vermoeden, zitten deze tuigjes als een soort vest. Dit houdt in dat een groot deel van het bovenlichaam wordt bedekt. Vest tuigjes zijn aan te raden voor katten die nog moeten wennen aan het dragen van een tuigje (zoals kittens) of voor katten die geneigd zijn om erg te trekken.
Jouw kat laten wennen
Wanneer je het perfecte tuigje voor jouw kat hebt gevonden, is het tijd om jouw harige vriend eraan te laten wennen. Het is belangrijk om dit stap voor stap te doen. Doe het tuigje daarom niet meteen om, maar leg hem op een bekende plek. Zo kan jouw kat eraan ruiken en er misschien zelfs mee spelen. Later kun je het tuigje op de rug van jouw kat neerleggen wanneer deze ligt. Als je merkt dat jouw kat goed reageert op het tuigje, kun je het vervolgens proberen aan te doen in huis. Laat jouw kat een paar minuten rondlopen in het tuigje en breid deze tijd langzaam uit. Wanneer alle stappen goed zijn gegaan, kun je naar buiten gaan. Gebruik hiervoor een kattenriem. Laat jouw kat rustig wennen aan alle prikkels in de tuin en bouw de blootstelling wederom rustig op. Gedurende het gehele proces is het van belang om jouw kat te belonen bij goed gedrag. Geef bijvoorbeeld een lekkere kattensnack of las een speelmoment in met zijn of haar favoriete kattenspeeltje. Let bovendien goed op de lichaamstaal; uiteindelijk gaat het erom dat jouw kat het leuk vindt. Neem jij jouw binnenkat weleens mee naar buiten?